FAQ - Ofte stillede spørgsmål om tæpper

 • Valg af tæppe til erhvervsbrug

  Omgivelserne er vigtige for menneskers velbefindende. Arbejdspladser kan indrettes – og bliver det – på højst forskellig vis, fordi forskellige ønsker og behov for møbler, materialer, farver osv. er lige så forskellige som mennesker er. Men indeklimaet spiller en afgørende rolle, og hvor behageligt det vil føles, hænger i høj grad sammen med valg af gulvbelægning.

  Der stilles krav til en god gulvbelægning. God kvalitet er mere end et smukt udseende. Gulvbelægninger skal også være behagelige at gå på, praktiske, slidstærke, varmeisolerende, lyddæmpende, nemme at lægge og vedligeholde – uden at dræne bankkontoen fuldstændigt. Alt i alt temmelig omfattende krav.

  Nedenfor finder du mange gode grunde til, hvorfor du skal vælge netop et tæppe til dit projekt:

  Tæpper er smukke og moderigtige
  • Det er muligt at skabe individuelle løsninger
  • gennem et bredt udvalg af farver
  • såvel som mønstre og strukturer
  • passer i alle interiører
  • skaber en god atmosfære

  Ingen anden gulvbelægning tilbyder så mange muligheder!

  Tæpper er slidstærke
  • og robuste
  • modstandsdygtige overfor slid
  • har lang levetid
  • og ser pæne ud

  Ingen anden gulvbelægning med tilsvarende komfort er stærkere end kvalitetstæpper!

  Tæpper er lyddæmpende
  • samt absorberer støj
  • dæmper trinlyd
  • reducerer efterklang
  • skaber god akustik

  Tæpper modvirker stress!

  Tæpper er sikre og sunde
  • de er skridsikre, forhindrer faldulykker
  • påvirker indeklimaet gunstigt
  • binder luftbåret støv og mindsker derved støvplager for astmatikere og mennesker med andre luftvejslidelser

  Tæpper er gode for indeklimaet!

  Tæpper er nemme at lægge
  • og egnede til de fleste gulve
  • de er nemme at tilpasse
  • nemme at lægge
  • og lige så nemme at fjerne
  • prisen svarer til kvaliteten

  Tæpper er sund fornuft!

  Tæpper er nemme at holde
  • De kan antismudsbehandles
  • og er dermed modstandsdygtige overfor både pletter og smuds
  • regelmæssig støvsugning er normalt tilstrækkelig; brug helst mikrofilter
  • ringe vedligeholdelsesudgifter

  Ingen anden gulvbelægning med tilsvarende komfort er så nemt at holde som tæpper!

  Tæpper er miljøvenlige
  • De produceres på en miljøvenlig måde
  • har lang levetid
  • er varmeisolerede, sparer energi
  • kan genanvendes
  • kan forbrændes i varmeværker og skabe energi

  Tæpper sparer energi!
   

 • Valg af tæppe til boligbrug

  Valg af det rigtige tæppe til boligen
  Det skaber sundhed og trivsel i hjemmet med det rigtige tæppe. Indenfor tæpper vil der altid være mange farver og mønstre, som man synes om. Når det drejer sig om sundhed og trivsel, kommer det ved køb af et tæppe også an på, hvilke materialer tæppet er fremstillet af og hvorledes kvaliteten er.

  Adskillige valgmuligheder
  Der er adskillige valgmuligheder, når der skal vælges tæpper til et af husets mange rum. Især tre punkter er vigtige i forbindelse med tæppets egenskaber: Luven, materialerne og bagsiden.

  1. Luven
  Luven er det garn der udgør tæppets overflade. Luven kan både være lang/kort eller som opskåret/ikke opskåret. De fleste tæpper er i dag tuftet; dvs. at de ved hjælp af en "symaskine" med mange sidestillede nåle er syet ned i et bærelag. Garnløkker, der er bukket sammen dannes, hvilket giver en stærk og smudsafvisende overflade. Af eksempler kan nævnes bouclé og berber, som har hhv. korte og lange løkker. Ved overskæring af disse garnløkker, fremkommer der nogle garnender, der vender opad. Det gør, at tæppet bliver blødere at gå på, men dermed også mindre slidstærkt. Af eksempler kan nævnes rya- og velourtæpper med opskåret luv, der er hhv. lang og kort. Tæppets egenskaber afhænger også af, hvor tæt tæppet er. Hvis luven er meget tæt, er tæppet mere slidstærkt samt mere rengøringsvenligt.

  2. Uld eller kunstfibre?
  Luven i tæppet kan enten bestå af uld eller kunstfibre, og begge dele er lige "naturlige" i tæpper. Valget afhænger af tæppets brug. Syntetiske fibre er meget slidstærke og optager ikke så let fugtighed. Uldfibre er derimod bløde og har en stor genrejsningsevne pga. en god indbygget elasticitet.

  3. Bagsiden
  Tæppets bagside betyder lige så meget for komforten og slidstyrken som den synlige overflade. Der er skumbagside på de fleste tæpper, og hvis den er tyk og blød, bliver tæppet ligeledes blødt at gå på. Slidstyrken afhænger også af bagsidens materiale, tykkelse og fasthed.

  Tæppets fordele
  • Stor gangkomfort
  • Virker støjdæmpende
  • Skaber bedre akustik
  • Sparer varme
  • Stort udvalg af farver og mønstre, der muliggør en stilfuld indretning

  Stuen
  Der stilles større krav til et stuetæppe af en familie, hvor rummet benyttes hyppigt i dagligdagen, frem for en familie hvor stuen kun benyttes, når der er gæster. Det er derfor vigtigt, at ens egentlige behov for et stuetæppe er klart i købssituationen. Derfor anbefales der ikke et bestemt tæppe til stuen. Det er flot med et blødt og langluvet tæppe, men hvis børnene spiller bold og leger i stuen, er en anden type tæppe måske mere velegnet.

  Værelser
  I soveværelset er det dejligt med et blødt langluvet tæppe, mens et lignende tæppe måske ikke er et alt for heldigt valg i børneværelset. Her bør man måske vælge et mere robust tæppe. Derfor er det vigtigt at gøre sig klart, til hvilket formål tæppet skal anvendes. Selvom tæpperne er af forskellig type, er det muligt at finde farver og mønstre der matcher.

  Andre rum
  Det er vigtigt, at tæpper i gange/entréer er meget slidstærke, da der her er en stor daglig passage. Derfor anbefales det her at benytte et tæppe, der er kortluvet og uopskåret.

 • FAQ

  Farvematchning
  Tæpper produceres i partier. Et parti er oftest mellem 800–6000 m² i hver bredde afhængig af type. Selvom recepten i farveriet er konstant og følges til punkt og prikke i hver enkel produktion kan farven variere lidt fra parti til parti. Farvepartiet bliver altid sammenlignet med originalprøven for at sikre at farven forbliver ”indenfor en acceptabel tolerance”. Denne proces baseret på erfaring og acceptabel tolerance er selvfølgelig subjektiv, og bedømmes professionelt af farvemesteren og dennes erfaring. En stor grad af tolerance er nødvendig på spundne garner af f.eks. uld. For at sikre perfekt farvematchning må to bredder heller ikke blandes i en montering, hvor eksakt farvematch er ønsket. N.B. tæpper skal altid monteres I samme retning. Hvis dette ikke respekteres vil selv tæpper fra samme parti synes forskellig i farve. For yderligere oplysninger se vores monteringsvejledning.

  Prøver
  Prøverne som findes hos vores forhandlere vil sandsynligvis ikke være fra samme parti som nuværende produktion og skal derfor betragtes vejledende og ikke som et nøjagtig farvematch.

  Pilling
  I tæpper af uld og blandede fibre vil en del fibre løsne sig i starten. Dette skyldes, at ikke alle fibre er bundet i bagsiden. Alt efter brugsintensitet vil dette aftage med tiden. Støvsug derfor tæppet grundigt fra starten, således at alle løse fibre fjernes.

  Shading
  Shading opstår fordi tæppets luv har fået en retning, bliver fladt eller børstes i forskellig retning under brug i forhold til tæppets naturlige luvretning. Dette forårsager en anden lysbrydning og tæppet kan i områder synes lysere eller mørkere. Shading forekommer oftere i ensfarvede opskårne tæpper, fordi lysbrydningen ikke skjules af et mønster eller design.

  Statisk elektricitet
  Tæpper skaber ikke statisk elektricitet, men har som andre tekstiler i rummet evnen til at lagre den. Statisk elektricitet skabes ved personopbygning i et tørt klima og aflades når personen kommer i kontakt med noget ledende, f.eks. et dørhåndtag, en radiator eller lignende. Den statiske opbygning vil variere alt efter person, luftfugtighed og kontakt med ledende materialer. Moderne og gode syntetiske fibre skaber ikke statisk elektricitet.

  Luvretning (se shading ovenfor)
  Som shading, forekommer dette fænomen på opskårne tæpper, når luven skifter retning og derfor reflekterer lyset på en anden made og fremstår som shading, hvilket kan være permanent. Det beskrives også som ”vandmærker”. Det forekommer som sagt ofte på opskårne tæpper såsom Axminster, Wilton, håndvævede, persiske, kinesiske, indiske tæpper og kokosmåtter. Som shading er det mere synligt på ensfarvede tæpper, fordi kraftige mønstre er med til at skjule dette. Fænomenet kan forekomme hurtigt efter lægningen af tæppet. Der er lavet mange undersøgelser igennem mange år for at fastslå årsagen til dette, men uden en endelig konklusion. Fænomenet skyldes ikke produktionsafhængige årsager, men lokale forhold. Det er derfor ikke en fabrikationsfejl.

  Indtryksmærker
  Når et tæppe udsættes for hård statisk belastning, såsom under bordben og andre tunge møbler vil indtryksmærker forekomme. Jo længere tæppet har været under belastning, jo længere tid tager genrejsningen. Ved svære belastninger i lang tid kan det derfor vare lang tid. Det er ikke kun tæppets luv, som får indtryksmærker. Tæppets bagside vil også blive sammenpresset, alt afhængig af tykkelse, fasthed og komposition. Normal vedligeholdelse, såsom støvsugning og rensning vil afhjælpe problemet hurtigere. Derudover kan det afhjælpes med damp eller en fugtig klud.

  Gangbaner
  Gangbaner opstår i brug på alle bløde produkter. Gangbaner skyldes at tæppet trædes fladt hvor tæppet benyttes mest. Alle tekstiler med blød luv vil blive trådt fladt i mindre eller større udstrækning afhængig af brug. Desuden er dette også afhængig af luvtæthed/fibertype/ højde/vægt af det pågældende produkt.

  Tilsmudsning
  Tilsmudsning er afhængig af mængden af trafik, fibertype, vedligeholdelse eller mangel på samme. Vælg derfor et tæppe som passer til det aktuelle brugsmønster. Tilsmudsning skyldes som regel:

  Spild – væsker såsom sukkerholdige drikke, kaffe osv. Specielt varme drikke efterlader pletter. Tæppeshampoo – hvis ikke shampoo fjernes 100 % efter rensning vil den efterlade en fedtet overflade, som vil tiltrække snavs hurtigere.

  Støv eller indslæbt snavs – kan tilsmudse tæppet på forskellig vis. Almindelig vedligeholdelse som støvsugning og evt. rensning vil normalt klare dette.

 • Tæppebagsider

  Bagside af tekstil
  Vores væg til væg-tæpper har som standard en tekstil-bagside.
  Tekstil bagside fra FletcoTekstil-bagside

  Silent bac (bagside af filt)
  En filt-bagside på væg til væg-tæpper bruges især til projekter, som har brug for en bedre trinlydsdæmpning. Flere af vores væg til væg-tæpper kan leveres med en filt-bagside til en ekstra pris. Hvis du ønsker at kombinere et væg til væg-tæppe med filt-bagside med vores tæppefliser, så kan det sagtens lade sig gøre, da totalhøjden er den samme.

  Filt-bagside fra FletcoFilt-bagside

  TEXtiles®
  Alle vores tæppefliser har som standard vores specielle TEXtiles®-bagside. TEXtiles®-bagsiden udmærker sig ved at være:
  • Produceret af min. 60 % recycled materiale
  • Miljøvenlig og velegnet til termisk bortskaffelse
  • Et økologisk produkt – 100 % fri for bitumen, latex, PVC og andre miljøskadelige stoffer.
  • Produceret ved hjælp af CO2-neutral energi (damp) og 100 % vindenergi
  • Permanent antistatisk og lugtfri
  • Alle TEXtiles®-produkter er GUI-godkendt til allergikere

  TEXtiles-flisebagside fra FletcoTEXtiles®-bagside

   

 • Allergi

  Tæpper og allergi
  I befolkningen findes der nogle få procent, der er allergiske over for husstøvmider, hvilket stiller særligt store krav til indretning samt rengøring i boligen

  Der er en udbredt fordom der siger, at det er umuligt for husstøvmideallergikere at have tæpper.

  Husstøvmider kan ikke leve ved den temperatur og luftfugtighed, der normalt er i en stue, derfor påvirker det at have tæpper i stuen normalt ikke disse allergikere.

  Det er fra sengemiljøet problemet med husstøvmider udspringer. Miderne lever i sengetøj og dyner, da der her er mørkt, fugtigt og varmt. Husstøvmider lever af bl.a. de skæl, der kommer fra mennesker og husdyr. Det er derfor vigtigt for husstøvmideallergikere med grundig støvsugning og udluftning - især i soveværelset.

  Ved at støvsuge fjerner man de mider, der lander på gulvet, ligesom man ved at udlufte hyppigt skaber en mere tør luft, så miderne ikke kan overleve.

  Der findes en god tommelfingerregel i forbindelse med valg af tæpper, hvor der stilles særlige krav til let og effektiv rengøring: Vælg et dansk miljømærket kvalitetstæppe, der er lavt og tæt konstrueret med små, tætte løkker. Det er ekstra let at støvsuge og renholde et sådant tæppe. Det er ydermere vigtigt for allergikere at bruge en støvsuger med en stærk sugeevne og et mikrofilter.