FAQ

Farvematchning

Tæpper produceres i partier. Et parti er oftest mellem 800–6000 m² i hver bredde afhængig af type. Selvom recepten i farveriet er konstant og følges til punkt og prikke i hver enkel produktion kan farven variere lidt fra parti til parti. Farvepartiet bliver altid sammenlignet med originalprøven for at sikre at farven forbliver ”indenfor en acceptabel tolerance”. Denne proces baseret på erfaring og acceptabel tolerance er selvfølgelig subjektiv, og bedømmes professionelt af farvemesteren og dennes erfaring. En stor grad af tolerance er nødvendig på spundne garner af f.eks. uld. For at sikre perfekt farvematchning må to bredder heller ikke blandes i en montering, hvor eksakt farvematch er ønsket. N.B. tæpper skal altid monteres I samme retning. Hvis dette ikke respekteres vil selv tæpper fra samme parti synes forskellig i farve. For yderligere oplysninger se vores monteringsvejledning.

Prøver

Prøverne som findes hos vores forhandlere vil sandsynligvis ikke være fra samme parti som nuværende produktion og skal derfor betragtes vejledende og ikke som et nøjagtig farvematch.

Pilling

I tæpper af uld og blandede fibre vil en del fibre løsne sig i starten. Dette skyldes, at ikke alle fibre er bundet i bagsiden. Alt efter brugsintensitet vil dette aftage med tiden. Støvsug derfor tæppet grundigt fra starten, således at alle løse fibre fjernes.

Shading

Shading opstår fordi tæppets luv har fået en retning, bliver fladt eller børstes i forskellig retning under brug i forhold til tæppets naturlige luvretning. Dette forårsager en anden lysbrydning og tæppet kan i områder synes lysere eller mørkere. Shading forekommer oftere i ensfarvede opskårne tæpper, fordi lysbrydningen ikke skjules af et mønster eller design.

Statisk elektricitet

Tæpper skaber ikke statisk elektricitet, men har som andre tekstiler i rummet evnen til at lagre den. Statisk elektricitet skabes ved personopbygning i et tørt klima og aflades når personen kommer i kontakt med noget ledende, f.eks. et dørhåndtag, en radiator eller lignende. Den statiske opbygning vil variere alt efter person, luftfugtighed og kontakt med ledende materialer. Moderne og gode syntetiske fibre skaber ikke statisk elektricitet.

Luvretning

(SE SHADlNG)

Som shading, forekommer dette fænomen på opskårne tæpper når luven skifter retning og derfor reflekterer lyset på en anden made og fremstår som shading, hvilket kan være permanent. Det beskrives også som ”vandmærker”. Det forekommer som sagt ofte på opskårne tæpper såsom Axminster, Wilton, håndvævede, persiske, kinesiske, indiske tæpper og kokosmåtter. Som shading er det mere synligt på ensfarvede tæpper, fordi kraftige mønstre er med til at skjule dette. Fænomenet kan forekomme hurtigt efter lægningen af tæppet. Der er lavet mange undersøgelser igennem mange år for at fastslå årsagen til dette, men uden en endelig konklusion. Fænomenet skyldes ikke produktionsafhængige årsager, men lokale forhold. Det er derfor ikke en fabrikationsfejl.

Indtryksmærker

Når et tæppe udsættes for hård statisk belastning, såsom under bordben og andre tunge møbler vil indtryksmærker forekomme. Jo længere tæppet har været under belastning, jo længere tid tager genrejsningen. Ved svære belastninger i lang tid kan det derfor vare lang tid. Det er ikke kun tæppets luv, som får indtryksmærker. Tæppets bagside vil også blive sammenpresset, alt afhængig af tykkelse, fasthed og komposition. Normal vedligeholdelse, såsom støvsugning og rensning vil afhjælpe problemet hurtigere. Derudover kan det afhjælpes med damp eller en fugtig klud.

Gangbaner

Gangbaner opstår i brug på alle bløde produkter. Gangbaner skyldes at tæppet trædes fladt hvor tæppet benyttes mest. Alle tekstiler med blød luv vil blive trådt fladt i mindre eller større udstrækning afhængig af brug. Desuden er dette også afhængig af luvtæthed/fibertype/ højde/vægt af det pågældende produkt.

Tilsmudsning

Tilsmudsning er afhængig af mængden af trafik, fibertype, vedligeholdelse eller mangel på samme. Vælg derfor et tæppe som passer til det aktuelle brugsmønster. Tilsmudsning skyldes som regel:

Spild – væsker såsom sukkerholdige drikke, kaffe osv. Specielt varme drikke efterlader pletter. Tæppeshampoo – hvis ikke shampoo fjernes 100 % efter rensning vil den efterlade en fedtet overflade, som vil tiltrække snavs hurtigere.

Støv eller indslæbt snavs – kan tilsmudse tæppet på forskellig vis. Almindelig vedligeholdelse som støvsugning og evt. rensning vil normalt klare dette.

 

Website: Co3